Šarlatové pírko 7/10 *

Nad hodnocením téhle knížky jsem se musela trochu víc zamyslet. Žádná velká překvapení se tu nekonají, jde víceméně o klasiku ženských knihoven.

Po dočtení vás napadá něco ve smyslu - tak takhle to mohlo dopadnout s Popelkou. Hlavní hrdinka Cathy pochází z víceméně chudobných poměrů současného Irska. Její manžel oproti tomu je prominentním občanem, který si svatbu vpodstatě vydupal proti matčinu odmítání. Rozdíl mezi těmihle povahami se ovšem musí dříve či později projevit. Cathy pochází z rodiny, kde si vše musí tvrdě vydřít a je hrdá, a spokojená, když její catheringová firma prosperuje. Proti tomu manžel Neil je workoholický právník zvyklý na dostatek peněz, kterému by mnohem více vyhovovala tradiční stepfordská panička - ženuška co bude poslouchat manžílkovy povídky z práce, a když se on rozhodne odjet pracovat na konec světa, poslušně pujde bez řečí za ním. Což ovšem Cathy nevyhovuje, ona se vší vážností buduje firmu a nepovažuje to na rozdíl od něj jen za nějaký výstřelek na zabytí volného času. Stejně tak jako není ochotná obětovat manželově kariéře a jeho rozhodnutí otázku založení rodiny.

Dnešní sebevědomé, podnikavé a samostatné ženy se v hlavní hrdince uvidí a budou jí fandit. Chlapům bych to dala přečíst taky, schválně co si z toho vezmou.

Ze čtenářského hlediska se v knize vyskytuje možná až příliš mnoho povrchních postav, které se tu jen míhají a dost se člověku pletou. Dvě linie příběhu, kdy Cathy řeší osud svého manželství a fungování firmy jsou plynule propojené a rozhodně se v nich nezamotáte. Každopádně se jedná o další odpočinkovku, která neurazí a po večerech se před spaním příjemně čte.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uffff....

Za zlatými mřížemi 9/10*

Rybí krev 8/10*