Rybí krev 8/10*

No jo, zima, knížky se čtou snadno :D

První dvě zajímavosti, které mně při pohledu na teď už dočtenou knihu napadnou jsou název a forma. Název Rybí krev totiž vůbec nemá nic společného s čímkoli v ději, zkrátka nevím proč se to jmenuje zrovna tak... A forma je zajímavá v tom, že autorem je Jiří Hájíček, tedy chlap. A děj knihy vypráví ženská postava ich formou.

K tomu ději jen krátce protože se pokaždé bojím, abych nevyzradila důležité zápletky. S vypravěčkou Hanou se seznamujeme ve vlaku do Českých Budějovic, kam se po letech v cizině vrací navštívit svého otce. Hana nám postupně rozkrývá svůj životní příběh, který nabírá obrátky v okamžiku, kdy se rozhodně o vystěhování a zbourání několika vesnic, které mají ustoupit vybudování chladící nádrže a ochrannému pásmu plánované jaderné elektrárny Temelín. Sledujeme osudy rodin, které jsou donuceny se z gruntu vystěhovat do šedivých panelákových sídlišť. Prožíváme beznaděj těch, kteří se snaží svoje domovy zachránit. A hlavně sledujeme osudy tří kamarádek a jejich přátel a rodin.

Začátek téhle knížky bude nahrávat všem antikomunistům, aby pak ukázal, že změna režimu pro tyhle lidi nebyla v ničem zlepšením.

Tuhle knížku přelítnete celkem rychle a budete rádi, že se nemusíte potýkat se stejným osudem, jaký trápil hrdiny příběhu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uffff....

Za zlatými mřížemi 9/10*