Hunger games 10/10*

Pro těch pár, kteří to ještě neznají: Hunger games, tedy hladové hry, prosvištěly amerikou jako tajfun, stejně jako pár let před tím Stmívání. Ovšem tady srovnání končí.

Ačkoli Stmívání jsem celé přečetla a filmy viděla (několikrát), nemůžu říct, že bych omdlívala při pomyšlení na třpitivého vegetariánského vampýra (a už vubec ne v podání Pattisona). Ovšem Hunger games... jsou úplně jiná liga...

Bez extra vysvětlování příčin zkázy světa nás autorka Suzanne Collins vítá rovnou v postapokaliptickém státě Panem, rozloženém na ubohých zbytcích USA, kde se seznamujeme s hlavní hrdinkou, Katniss Everdeen.

Panem je stát rozdělený na 13 krajů a Kapitol - hlavní město a sídlo prezidenta, přičemž prezident je spíš diktátorem a každý kraj má zvláštní a jedinečný účel. První kraj vyrábí luxusní zboží, druhý zbraně, třetí elektroniku, ve čtvrtém se rybaří, v pátém jsou elektrárny, šestý je dopravní křižovatkou, sedmý je rájem dřevorubců, v osmém se šije oblečení, v devátém se pěstuje obilí, v desátém hospodářská zvířata, jedenáctý je zemědělský, ve dvanáctém se těží uhlí, a ve třináctém se těží grafit a vyvíjejí nukleární zbraně (proč ve státě, který je podle všeho poslední baštou lidstva a není ve válce potřebují nukleární zbraně je mi záhadou - asi lidská přirozenost).

74 let před událostmi v první knize vypuklo v Panemu povstání, při kterém byl zcela zničen třináctý kraj a aby se podobné události už neopakovaly, jsou zavedeny Hladové hry - každý rok, při příležitosti sklizně, je v každém z 12 zbývajících krajů vylosováno jedno děvče a jeden chlapec z 12 - 18 let starých dětí. Všech 24 "splátců" se pak účastní slavností v Kapitolu a následně jsou odvezeny do arény, kde... se utkají na smrt. Vyhraje jen jeden, ten jediný, kdo přežije. (Taky vám problikne hlavou vzpomínka na Battle Royal? ).

A tady už se setkáváme s hlavní hrdinou, Katniss, se kterou se seznamujeme právě v den sklizně 74 hladových her a následující tři knihy jí budeme fandit a radit v jejím údělu.

Tahle trilogie má všechno co chcete a zároveň nechcete, najdete tu romanci, komploty, zradu, krveprolití, naději...

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uffff....

Za zlatými mřížemi 9/10*

Rybí krev 8/10*